Can you say no to that? (Eldritch Moon in standard)

V prejšnjem članku smo pogledali kako bo Eldritch Moon vplival na Modern, danes pa je čas, da preletimo še Standard. Glede na majhnost formata v primerjavi z Modernom, bo imel set veliko večji vpliv na sam metagame in ga je zato tudi veliko težje predvideti. V članku se bomo skupaj prebili skozi trenutno najboljše standard decke in kako bodo karte iz Eldritch Moon vplivale na njih, na koncu pa pogledali še nekaj kreacij, ki se bodo morale še dokazati.

GW Tokens

Začnimo torej z deckom, ki je dominiral standard zadnjih nekaj mesecev - GW Tokens. Bela in zelena barva sta pridobili še številne karte, vendar dvomim, da bo katera izmed teh našla mesto v glavnini decka. Deck vsebuje številne karte, ki jih ne moremo zamenjati in le redki so tako imenovani “flex spoti” - karte, ki jih prilagodimo glede na pričakovan metagame in svoj slog igranja. Med potencialne kandidate bi uvrstil Collective Effort, ki pa trenutno dvomim, da bo zamenjala enega najbolj popularnih instantov - Dromoka’s Command. V primeru, da bi deck dodal še modro barvo, bi do izraza prišla tudi Tamiyo, Field Researcher. Nekateri so že zdaj v decku igrali Chandra, Flamecaller, ki so jo lahko castali le s pomočjo Oath of Nissa. Podobno bi lahko bilo tudi za Tamiyo, postavi pa se vprašanje kdaj pride kateri od teh planeswalkerjev do izraza.

Se bo Tamiyo pridružila druščini v GW Tokenih?

Bant Company/Humans

Z večjim številom setov v standardu dobimo tudi več kreatur in posledično zraste tudi število kreatur, ki jih lahko igramo s Collected Company. Z novim setom mislim, da bo deck gladko prevzel mesto GW Tokensom kot najboljši deck v formatu. Selfless Spirit, Thalia, Heretic Cathar in Spell Queller so kreature, ki bodo reformirale standard. Me prav zanima kdo bo dovolj pogumen, da v mirror matchu igra Collected Company v nasprotnikovo odprto mano. Nasprotnik lahko s Spell Quellerjem dokaj hitro prevzame pobudo - exila Collected Company hkrati pa ima na polju še 2/3 letečo kreaturo. Ali pa še huje - igra svoj Collective Company in zadane Spell Quellerja. V tem primeru mislim, da bo igre kmalu konec. Vprašanje se postavlja edino, kaj cuttat v trenutnem decku? Tako Spell Queller in Thalia, Heretic Cathar staneta 3 mane, kar ju postavlja ob bok Reflector Mageu, Nissa, Vastwood Seer, Tireless Trackerju in Eldrazi Displacerju. Ne predstavljam si namreč, da bi deck zamenjal karte, ki stanejo 2 mani s še več kartami, ki stanejo 3. V Bant Humansih, bi se lahko polek Thalie pojavil še Hamlet Captain, ki bi precej hitro končal igre proti počasnejšim deckom. V obeh deckih bi lahko videli Tamiyo, Field Researcher, ki bi v teh deckih delovala veliko bolje kot v GW Tokenih.
Ko smo že pri Spell Quellerju - z njim je procesor mehanika postala še boljša. Zdaj imamo v standardu torej kar nekaj exile efektov - Declaration in Stone, Transgress the Mind, Stasis Snare in druge. To zna biti dovolj, da bi videli v igri Blight Herderja in Wasteland Stranglerja v večjem številu.

BW Kontrola

Deck, s katerim Owen Turtenwald vstrajno dokazuje, da je možno premagati GW Tokense z novih setom ni pridobil nič drastičnega. Instant speed removal v obliki Murderja bo vrjetno zamenjal trenutne Ultimate Price, Succumb to Temptation dvomim, da je boljša izbira od Read the Bones, Collective Brutality pa bo zagotovo dobil par mest v Sideboardih teh deckov. Liliana, the Last Hope je zanimiva karta, ki ima mesto drugje. Kje točno pa boste lahko prebrali v v nadaljevanju besedila.

UR Eldrazi kontrola

To sezono standarda je bilo zanimivo spremljati kakšni decki vse so sproti prihajali. Ker je GW Tokens deck zelo hitro vsem pokazal, kdo je boogeyman formata, so številni igralci poskušali najti odgovor nanj. Tako se je bolj proti koncu sezone pojavila UR Eldrazi kontrola, deck, ki si je s številnimi counterspell poskusil pridobiti čas in nato zmagati igro z Ulamog, the Ceaseless Hunger. Med prvimi spoilanimi kartami je bila Coax from the Blind Eternities, tutor, ki omogoča igralcu, da si poišče Eldrazija iz sideboarda ali exila. To bi decku omogočilo, da bi v mainboardu igral več counterspellov, card drawa in removala in ga posledično naredilo še bolj odpornega na nevarnosti, ki bi jih igral nasprotnik. Modra barva že sama po sebi pridobila delirium Opportunity (Scour the Laboratory), Fact or Fiction (Fortune’s Favor) in spell verzijo Venser, the Shaper Servant (Unsubstantiate). To so vse karte, ki jih bomo v prihodnje zagotovo videli vsaj v tem decku, če ne še kje drugje.
Obstaja tudi možnost, da gre deck bolj v midrange smeri z emerge mehaniko - Matter Reshaper in Eldrazi Skyspawner bi z lahkoto omogočila turn 4 Elder-Deep Fienda, ki predstavlja precej velik zalogaj za marsikateri deck.

RG Ramp

Za razliko od UR Eldrazi kontrole pa RG Ramp ni pridobil veliko. Z izjemo nove Emrakul praktično ne vidim uporabnih kart, ki bi zamenjale obstoječe. Glede na to, da je večina drugih deckov kvečjemu pridobila karte, se zna zgoditi, da bo to predstavljajo konec RG Ramp decka. Ti igralci bodo povečini presedlali na UR Eldrazije ali pa katerega od drugih deckov v kolikor se bodo želeli kosati z najboljšimi decki formata.

Aggro Humans

Edini pravi mono-aggro deck v formatu mislim, da s trenutno edicijo ni pridobil nič kar bi obrnilo tehtnico v njegovo prid. Thalia, Heretic Cathar je za deck najbrž predraga. V sideboardu bi se znal pojaviti kak Collective Effort. V primeru rdečega splasha je Hanweir Garrison karta, ki bi zelo lepo zasedla vrh verige. Spomnimo se, da je Goblin Rabblemaster pravzaprav definiral format, ko je bil legalen.

BG Delirium

To je deck za katerega osebno upam, da se bo dobro odrezal. V Eldritch Moon je dobil delirium enablerja v Grim Flayerju in Liliana, the Last Hope, ki hkrati še vrača kreature iz graveyarda v roko. Veliko je bilo govora, da je Grim Flayer v primerjavi s Sylvan Advocateom preslab. Res je, da je večino časa manjši od Sylvan Advocata, z nekaj removala, ki ga ima črna na pretek se da tudi to oviro preskočiti. Turn 2 Grim Flayer, turn 3 Liliana, the Last Hope v turn 4 Mindbreak Demon je idealen start, ki se lahko kosa s GW Tokeni in me spominja na Abzan Aggro z Siege Rhinoti nekaj sezon nazaj. Kot kreatura na vrhu verige pa je idealen prvi legendarni pajek Ishkanah, Grafwidow, ki s sabo pripelje še celo hordo pajkov. Spooooky!

UW Tempo

Vsi se še spomnimo Mono Blue decka in njegove dominance na Pro Tour Theros. No, devotion mehanike v standardu ni več, smo pa ponovno dobili nadgradnjo Judge Familiarja v Mausoleum Wandererju. Kombinacija z belo barvo, ki je že od prej imela Reflector Magea, Archangel Avacyn, Ojutai’s Commando in najboljši beli removal v Declaration in Stone, je s tokratnim setom poleg že prej omenjene nadgradnje “sove” pridobila še s slavo opevanega Spell Quellerja. Prej omenjene karte predstavljajo idealno podlago za tribal spirit deck in razni Rattlechainsi, Bygone Bishopi in Selfless Spirit prav čakajo, da skočijo iz binderjev na igralna polja. Druga možnost v tej barvni kombinaciji bi lahko bila naravnana bolj na Eldrazije. Elder Deep-Fiend z Matter Reshaperjem, Eldrazi Displacer z Reflector Mageom in pogojno tudi Spell Quellerjem gradijo osnovo za malo večji in počasnejši tempo deck. Oba decka imata dober matchup proti trenutnemu boogeymanu formata - GW Tokenom. Poraja se pa vprašanje ali bo GW ostal tier 1 deck po Eldritch Moonu.

Nahiri + Emrakul

Nahiri, the Harbinger + Emrakul, the Aeons Torn je temelj trenutno enega izmed tier 1 deckov v Modernu. Podobno kombinacijo imamo sedaj tudi v standardu! Če si prebral prešnji članek se boš spomnil, da nova Emrakul po powerlevelu ni enaka stari, pa zna biti to za standard dovolj. Njena možnost zmanjšanja casting costa v standardu skupaj z mindslaver efektom in protection from instants zna biti dovolj, da jo bomo videli v večih deckih. Vprašanje je samo, če bo RW osnova dovolj ali bo potrebna še tretja barva. V rdeči barvi deck dobi nekaj zelo dobrih draw/discard efektov v Magmatic Insight in Tormenting Voice, mass removal v Kozilek's Return in enega izmed najboljših planeswalkerjev - Chandra, the Flamecaller. Bela na drugi strani, da decku enega najboljših single target removalov Declaration in Stone in enchantmente, ki delujejo s cost reductionom Emrakul, the Promised End. Deck, ki ga imam v mislih bi torej vseboval določeno število prej omenjenih card/draw efektov, ki bi napolnili graveyard. Turn 4 bi prišla v igro Nahiri, ki bi v idealnem primeru dva turna zapored +2, turn 6 pa žrtvovali za njen ultimate in napadli za 13. Z nekaj prilagoditvami v grajenju decka bi lahko Emrakul igrali že naslednjo rundo (v graveyardu imamo Nahiri, the Harbinger (planeswalker), Tormenting Voice (sorcery), land, Hangarback Walker (creature, artifact), Fiery Impulse (instant), kar zmanjša Emrakul na 7 casting costa, ki jo lahko turn 7 s 7mi landi tudi igramo).

Harmless Pact

Harmless Offering je karta, ki so jo Demonic Pact igralci čakali. Nič ni več treba žrtvovati ali vrniti v roko Pacta preden te ubije - zdaj ga lahko ponudite nasprotniku kot Trojanskega konja. Če ste prešpricali predavanja o grški mitologiji, gre v bistvu za to, da so grki trojancem kot darilo za konec vojne zgradili "huuuuuge" lesenega konja v katerega so skrili najboljše vojščake. Ti so ponoči poskakali ven, odprli vrata in tako omogočila grški vojski, da uniči mesto in konča 10-let trajajočo vojno. Če ti je ta zgodba vsaj malo všeč, je mogoče to deck za tebe. V kombinaciji z modro barvo, ki doda Jace, the Vryn’s Prodigy in bouce efekte zdaj praktično ni več možnosti, da bi Demonic Pact ubil tebe.
How can you say no to that look?

V grobem so to decki, ki mislim, da bodo najboljše performali v novi sezoni standarda. Težko je napovedati glavnega kandidata za železni prestol (ang. Iron Throne), moje predvidevanje je, da bodo Bant Company decki izrinili GW Tokene. Zna se pa zgoditi, da bo kak nov deck ali pa celo tak, ki ni bil tukaj omenjen, dominiral standard. Več bo znanega na Pro Touru, ki ga bomo lahko spremljali med 5. in 7. avgustom v Sydneyju. Do takrat pa veselo brewanje!

Rene

Facebooktwitterrssinstagrammail

Post Author: Rene Petrovič

Leave a Reply