Posodobitev B&R liste

Kot precej zagrižen igralec moderna sem komaj čakal na tole ban listo. Tokrat nas za spremembo Wizardi niso pustili na cedilu.
Za vse, ki še ne veste, zgodilo se je namreč naslednje:
Eye of Ugin je bannan, Ancestral Vision in Sword of the Meek sta unbannana.

V obrazložitev zakaj se ne bom spuščal preveč, ker je vse obrazloženo tukaj.

Kaj to pomeni za eldrazi decke v prihodnje? Eldrazi deck ni edini, ki ga je to prizadelo. Tron je namreč izgubil karto, katera mu je omogočala neizogibnost proti kontroli in s tem kar nekaj % večjo možnost zmage. Deck bo še vedno uporaben za turnirje v koliki meri pa ga je to prizadelo pa bomo videli v naslednjih mesecih.

Pa govorimo raje o boogeymanu – eldrazijih.

Eye of ugin je decku predstavljal 4.-8. sol land, tutorja in hkrati možnost izredno eksplozivnega začetka z večimi Eldrazi Mimic in turn kasneje Thought-Knot Seer. Z banom deck sicer res izgubi na konsistenci in eksplozivnosti, še vedno pa mu ostane Eldrazi Temple. Postal bo počasnejši, s tem pa tudi večji. Idealna možnost so RG Eldrazi. Mind Stone v obliki rampa in cyclerja, Ancient Stirrings, ki poišče Eldrazi Temple ter Vesuva, ki omenjen land, decku še vedno dajo tisto nefer mana ramp noto na katero so Eldraziji dosedaj igrali. Spodaj prilagam decklisto, ki lahko predstavlja osnovo Eldrazi deckov v prihodnosti.

GR Eldrazi

Lands: (26)
Eldrazi Temple
Vesuva
Thespian Stage
Wooded Foothills
Forest
Mountain
Stomping Ground
Karplusan Forest
Groves of the Burnwillows
Raging Ravine

Creatures: (21)
Ulamog, the Ceaseless Hunger
Reality Smasher
World Breaker
Endless One
Thought-Knot Seer
Matter Reshaper

Other: (13)
Ancient Stirrings
Kozilek's Return
Lightning Bolt
Mind Stone 

Z Eldraziji še zdaleč ni konec! Verjetno deck res ni več Tier 0, v naslednjih mesecih pa bomo videli, če je bil ban Eye of Ugin res dovolj, da ustavi Emrakula in njegove prijatelje.

Karta,za katero mislim, da bo močno zatresla temelje Moderna je Sword of the Meek. Še pred mojim časom je bila karta precej popularna in uspešna v Extended formatu. Igra se v kombinaciji s Thopter Foundry. Kako pa sploh ta kombo deluje?

Cilj je, da Thopter Foundry spravimo na field istočasno s Sword of the Meek ali v graveyardu ali na fieldu. S tem, ko nato žrtvujemo artifact s Foundryjem, dobimo 1/1 pajaca in 1 life. Ker pa je takrat, ko pride token v igro, Sword of the Meek v graveyardu, se vrne in attacha na tega pajaca. Tako lahko to ponavljamo koliko imamo mane. Izkupiček je končno mnogo tokenov in life-a vsak turn. Esper barve (WUB) decku zagotovijo dostop do counterspellov, discard spellov, card drawa, sweeperjev in removala (Path to Exile) kar zna biti dovolj, da te barve ponovno zavladajo v Modernu. Lahko bi bil tudi alternativen win condition za Lantern kontrolo.

Zadnja karta o kateri bom govoril in sem jo tudi nekako pričakoval, je Ancestral Vision. Karta, ki je precej uporabljena v Legacyju s cascade mehaniko se tako ponovno vrača. Karte s suspendom se v modernu igrajo, govorim namreč o Living End. S cascade in poceni cycling kreaturami je sestavni del decka, ki je bil precej velik zalogaj za Eldrazije. Z banom Eye of Ugin zna tudi igranost tega decka precej pasti.

Pa se vrnimo k Ancestral Vision.

Karta, ki jo definitivno hočemo igrati turn 1 bo definitivno pomagala modrim deckom, da se vrnejo v bitko za prestol. Deck, ki bi največ profitiral bi bil Splinter Twin, ki pa je nažalost banan. Spomnimo se, da je Treasure Cruise v svojem času precej dominiral. Karti imata identičen efekt a pri obeh je catch. Za eno potrebujemo čas, za drugo pa graveyard, kar s fetchi, poceni cycling efekti ni bilo težko doseči. Ancestral Vision zna biti kasneje v igri precej slab topdeck. Ena zanimiva interakcija – Goblin Dark-Dwellers omogočajo castanje Ancestral Visions iz graveyarda brez suspenda. Videli jo bomo v vseh modrih deckih, možno, da se bo splashala tudi v drugih deckih. Čas pa bo pokazal kako dobra dejansko je.

Da na hitro povzamem, bom napisal kateri decki so pomoje največ pridobili, kateri izgubili in kaj novega si lahko obetamo!
Decki, ki so največ pridobili: modri decki, jund (izgubil največjega sovražnika)
Decki, ki so največ izgubili: Eldrazi, Tron
Novi decki: thopter-foundri deck

Presenečen sem, da so Wizardi šli iz svojega comfort zone-a hkrati pa bo naslednjih nekaj mesecev izredno zanimivih, čaka nas veliko brewanja in novih deckov. Mogoče pa v prihodnosti unbannajo še Stoneforge Mystic!

Kateri deck bo po tvojem prevzel mesto Eldrazijem?

Facebooktwitterrssinstagrammail

Post Author: Rene Petrovič

Leave a Reply