A clue is all you need!

Pisal se je petek, 6. 5. 2016, in k sreči sem pravočasno končal s faksom, da sem uspel ujeti drugi draft tega tedna. Čeprav sem imel na prejšnjem precej dober BW deck z Anguished Unmaking ter po tremi Bound by Moonsilver in Nearheath Chaplain, sem na koncu končal s slabim izkupičkom 1-2. Upam, da bo tokrat boljše!

Zadnji prisedem k mizi kjer me že čakajo trije Shadows over Innistrad paketki. Okoli mene vidim še 10 draftanja-želnjih međikašev, ki se komaj zadržujejo, da ne odprejo paketkov. In smo začeli. Odprem relativno dober pack s Tireless Tracker, ki je moj first pick. Od tod me lahko pot zanese praktično v vse smeri – najboljša kombinacija se mi zdi GW humani, lahko pa sprobam tudi GB delirium ali GU clue deck. In Tireless Tracker je praktično idealna karta za katerikoli deck! Z leve me pričaka težka odločitev med removalom Murderous Compulsion ali Graf Mole, ki gre super v kombinaciji s Trackerjem. Pa še v isti barvi sta! Tretji pick dobim še en Graf Mole, tokrat foilan. Mislim, da sem tukaj že precej odločen da bom bodisi GW bodisi GU, saj je v teh barvah največ Clue zadev. Nekje do konca pridraftam še nekaj dobrih 2-droppov v zeleni ter končam s po tremi kartami v modri in beli barvi.

Pack 2 vsaj na rare slotu ne prinese nič posebnega, na uncommonu pa dobim Ongoing Investigation. Tako se tukaj začnem vedno bolj nagibat v modro-zeleno barvno kombinacijo, ki ju združuje clue tematika. Po drugem packu mi je bilo edino žal, da nisem pickal večih Stitchwing Skaab-ov.

Imel sem solidnih 18-20 playable kart, zdaj sem potreboval samo še finese oziroma češnje na vrhu smetane. In kot nalašč odprem Rattlechains, ki zelo lepo zapolni curve pa še nobenih drugih pametnih kart ni bilo v packu. Do konca drafta dobim še 2 Byway Courier-ja ter 2 Dead weight in To the Slaughter. Prvič imam občutek, da bi bila mogoče črna boljša izbira kot modra. Toda zdaj je že prepozno in ko začnem zlagati karte, ki jih bom igral, vidim, da deck niti ni tako slab.

Dodam še 9 forestov in 8 islandov in počakam na pairinge.

Match 1:

Naši pairingi so me razporedili tako, da igram proti nasprotniku, ki je sedel na moji levi in sem mu torej passal pack 1 in pack 3. Nekako je tudi on končal v zeleni barvi čeprav mislim, da razen mogoče prvih par pickov paketka 1, ni videl veliko kart te barve. Obe igri sem spraskal skupaj Tireless Tracker-ja, Ongoing Investigation ter Graf Mole-a, kar je bil dovolj velik pritisk in draw engine, da so igre tekle kot sem jaz dirigiral.

2-0; 1-0

Match 2:

Slišal in videl sem, da ima moj nasprotnik Aljaž v decku polno letečih pošasti proti čemur nisem imel preveč odgovorov. Par Clip Wing-ov sem sicer videl med draftom sem ter tja vendar so bile vedno v paketku boljše karte, ki sem jih raje vzel. Igra se začne zanj zelo obetavno s turn 1 Thraben Inspectorjem in turn 2 Rattlechainsi. K sreči mene rešita turn 2 Ongoing Investigation in Graf Mole, ki me spravita tekom igre na solidnih 32 life-a. Igra se zavleče, jaz s Tireless Tracker-jem, Erdwal Illuminator potegnem praktično cel deck, vmes pa napadam s flippanim Solitary hunter-jem in Thornhide Wolves. K sreči je to 2 turna preden bi se zdeckal dovolj za zmago. Druga igra se je končala po vsega skupaj petih turnih. Curve turn 2 Erdwal Illuminator, turn 3 Byway Courier, turn 4 Solitary Hunter in turn 5 Thornhide Wolves je bil dovolj, da je Aljaž predčasno pospravil svoje karte.

2-0; 2-0

Match 3:

Marka je tudi njegov UR deck, ki mu sicer ni bil preveč všeč, pripeljal do 2-0. Po dveh rundah sva bila edina neporažena in sva se borila za 1. mesto! Graf Mole brez clue-jev ni dovolj velik pressure,  da bi prevrnil igro v mojo smer in Marku dopustim dovolj časa, da mi zada smrtonosen udarec s Mad Prophet-om, Stitched Manglerji in Magmatic Chasm. Pregledam ostale nadraftane karte od katerih žal nobena ni dovolj dobra, da bi zamenjala katero od že obstoječih. Med prvo igro Marko z Mad Prophet-om discarda Confirm Suspicions in tako v naslednjih igrah ves čas igram okoli le-tega. Game 2 sta bila Rattlechains in Stitchwing Skaab dovolj, da Marko konča z 0 life-i, preden mu uspe flippati Thing in the Ice. Tudi game 3 se začne podobno s to razliko, da Marku ves čas manjka en Mountain, da bi igral vse gora-lačne intensive spelle, ki jih ima v roki. Če bom že 3-0, moram zaključiti vsaj s stilom – tako zadnji damage zadam z Explosive Apparatus, ki ga še isto rundo saccam.

2-1; 3-0

Ni ga boljšega kot končati draft po dolgem dnevu na faksu 3-0! Shadows Over Innistrad limited mi iz drafta v draft postaja vedno bolj všeč, zdi se mi namreč, da je med kartami veliko sinergije in veliko barvnih kombinacij je viable. Na treh draftih sem uspel do zdaj nadraftati 3 različne decke in upam, da bom v prihodnje uspel še kakšnega! Opazil sem, da je investigate mehanika izjemno pomembna in kadar se igra zavleče zmaga tisti, ki dobi več namigov – več namigov pomeni, da si bližje iskanemu cilju oziroma zmagi v tem primeru tako dobesedno kot tudi metaforično!

MVP tega drafta: Graf Mole

Ne le to, da sem uspel nadraftati kar dva komada tega uncommona, praktično vsako igro, ki sem jo zmagal, sem zmagal na njegovih “krilih”. S svojo veliko ritjo je proti aggresive deckom izjemen blocker, ki pride v igro že turn 3. Če ga dobiš dovolj hitro, tudi ni težko okoli njega sestaviti deck – karte, ki delajo namige pa niti same po sebi niso unplayable, kvečjemu dobiš le dodaten value.

Karte, ki imajo izjemno sinergijo z Graf Mole-om: clue generatorji (Ulvenwald Mysteries, Tireless Tracker, Byway Courier); ker ponavadi v takem decku končaš s številnimi prej omenjenimi kartami je dobro imeti še clue pay-off karte (Fleeting Memories, Ulvenwald Mysteries)
Priporočeni archetypi: #1 Green-Blue clue mehanika, #2 GW aggro (2/4 blocker s par clue generatorji – Thraben Inspector), #3 pogojno GB (za ekstra value potrebnih par zelenih clue generatorjev)

V prihodnje bomo  samemu reportu dodali še video drafta in mogoče celo posneli katero izmed iger. Do takrat pa uživajte še v ostalih vsebinah, ki so objavljene in ne pozabite komentirati – tako bodo vsebine v prihodnje še boljše!

Rene

Facebooktwitterrssinstagrammail

Post Author: Rene Petrovič

Leave a Reply