MTG Maribor Liga

S petkom, 12. 8. 2016, bomo v Mariboru začeli s Magic the Gathering Ligo. Sami turnirji, ki bodo šteli za Ligo bodo potekali bodisi v Pauper bodisi v Draft formatu. Kot se spodobi za vsako Ligo, bo po koncu vsake sezone tudi finalni turnir, kjer se bo pomerilo osem najboljših igralcev v dani sezoni. O tem kako se kvalificirati pa malo kasneje.

Sama Liga bo trajala od prereleasa ene do prereleasa druge edicije kar pomeni, da bo trenutna Eldritch Moon Liga trajala do 25. 9. 2016, ko pride ven Kaladesh (ker smo z ligo začeli malo kasneje, se bo mogoče ta čas podaljšal za kak teden ali dva, da nadoknadimo zamujeno).

Na vseh turnirjih se bodo beležili rezultati, saj so le-ti pomembni za končno razvrstitev in povabila na finale lige. Na finalnem turnirju se bo, kot že prej omenjeno, borilo za prestižne nagrade osem, v dani ediciji najboljših igralcev, ki se lahko na turnir uvrstijo na več načinov:

  • 1 mesto bo pripadlo najboljšemu Pauper igralcu, kjer se bo po zaključku sezone pogledalo, kdo je zbral največ točk izključno na pauper turnirjih;
  • 1 mesto bo pripadlo najboljšemu Limited igralcu, kjer se bo po zaključku sezone pogledalo, kdo je zbral največ točk izključno na draft turnirjih;
  • 3 mesta bodo pripadla zmagovalcem “invitational” turnirjev, ki se bodo odvijali predvidoma enkrat na mesec (2 invitational turnirja bosta Pauper, 1 invitational turnir bo Draft). Na invitational turnirjih bodo tudi malo večje nagrade, kar pomeni tudi malo višjo vstopnino in
  • 3 mesta bodo pripadla trem najboljšim igralcem po skupni razvrstitvi na koncu sezone. V primeru, da je kateri izmed teh treh že kvalificiran v drugi kategoriji, se povabilo prenese na naslednjega po vrsti.

Tekom celotne sezone, se bo iz vsakega turnirja in invitational turnirjev določen del prijavnin stekal v nagradni sklad za finalni turnir.

Pauper turnirji

Pauper je competitive eternal format. Gre za format, kjer so dovoljene vse karte, ki so kadarkoli bile printane kot komoni (npr. Peregrine Drake je bil naprintan kot uncommon in common in ga lahko igrate v Pauperju). Zaradi lažjega sledenja bomo uporabljali Magic Online bazo podatkov in njihovo ban listo. Ker bazi podatkov kart na Magic Online in v natisnjeni obliki nista identični, obstajajo določene karte, ki so na common slotu na Magic Online, v natisnjeni obliki pa jih ne najdemo in obratno. Če povzamemo, na naših turnirjih so legalne vse karte, ki so legalne tudi na Magic Online (Chainer’s Edict je legalen, medtem ko Sinkhole ni). Če ste v dilemi glede legalnosti vašega decka nas lahko vedno kontaktirate!

Tako kot za vse ostale constructed formate veljajo enaka pravila pri sami gradnji deckov - minimalno 60 kart v main decku, največ 15 kart v sideboardu, največ 4 kopije iste karte (razen basic landov). Ker se pa je skozi čas pokazalo, da so določene karte premočne, imamo v Pauperju tudi ban listo, ki jo Wizardi vsake toliko spremenijo. Na seznamu kart, ki jih ni dovoljeno igrati na turnirjih so:

Na pauper turnirjih, ki se bodo izmenjevali z Drafti in bodo predvidoma 3 do 4-krat na mesec, se boste lahko borili za mesto na finalnem turnirju. Na teh turnirjih deckliste niso potrebne, niso pa dovoljeni proxiji. Vstopnina bo znašala 3 €. Ker si v društvu želimo, da bi se turnirjev udeleževali v čim večjem številu, smo pripravili 8 tier 1 (torej najboljših) deckov na izposojo, kjer si jih lahko za 1 €* tudi sposodite za igranje na turnirju. Na voljo bodo naslednji decki: Mono Blue Delver, Mono Black Control, UB Creatureless Teachings, Temur Tron, UR Drake, Elves, Affinity in Kuldotha Jeskai. Pri izbiri decka bo v poštev prišlo pravilo kdo prej pride prej melje. Kadar bo interes za določen deck večji, bomo pa to poskusili rešiti tako, da ima tisti, ki še tega decka ni igral prednost.

*izposojnina je uvedena zaradi želje po dodajanju še dodatnih deckov na razpolago igralcem in za pokritje dosedanjih stroškov z gradnjo deckov

Draft turnirji

Sami turnirji bodo potekali enako kot zdaj, tudi vstopnina ostaja enaka (12 €). Draft pomeni, da vsak igralec dobi 3 paketke (trenutno 2 Eldritch Moon in 1 Shadow over Innistrad). Igralci se nato posedejo za mizo in si podajajo paketke, kjer iz vsak igralec vzame iz vsakega paketka po eno karto, dokler ni več kart za mizo. Prvi paketek se podaja v levo stran, drugi v desno in zadnji spet v levo. Na koncu si je potrebno iz izbranih kart sestaviti minimalno 40 kartni deck, s tem, da lahko basic lande dodajate poljubno (ni jih potrebno jemati med draftom, ker so v neomejeni količini na voljo kasneje). Vse preostale karte so vaš sideboard.

Nagrade

Na vseh turnirjih (razen invitational in finalnem) bodo nagrade razdeljevale tako kot je bila praksa do zdaj na draft turnirjih. Za vsako zmago dobi igralec 8 pik, na koncu se mu po standingih doda še dodatne točke. Same točke so lahko igralci do zdaj izkoristili bodisi za nakup paketkov, zastonj draft ali MCM denar. Istočasno z ligo uvajamo tudi “pauper album”, kjer bodo za točke na voljo določeni pauper stapli, ki jih bomo skozi čas dodajali in album dopolnjevali.

Invitational turnirji

Gre za malo bolj prestižne turnirje, ki jih bomo organizirali enkrat mesečno. V vsaki sezoni bodo trije turnirji z malo večjimi nagradami in posledično malo višjo vstopnino. Dva od teh turnirjev bosta v Pauper formatu (tudi tukaj bodo na voljo pauper decki za izposojo), en pa Draft. Zmagovalec tega turnirja se bo neposredno kvalificiral na finalni turnir. 

Finalni turnir

Kot že prej omenjeno, se bo osem igralcev kvalificiralo na finalni turnir. Format na finalnem turnirju bo mešan, torej Limited in Pauper. Na ta način bo moral zmagovalec pokazati svojo veščost v obeh formatih. Vstopnine na teh turnirjih ne bo, bodo pa potrebne deckliste za Pauper del (tistim, ki si bodo decke sposodili, ni potrebno nositi deckliste). Tako kot na ostalih Pauper turnirjih tudi tukaj niso dovoljeni proxiji.

Turnir bo zgledal približno takole: začelo se bo s 3-rundnim draftom, ki mu bo sledil še 3-rundni pauper turnir. Igralci, ki so se pomerili že med draftom se lahko pomerijo tudi med pauper delom turnirja. Po končanem swissu, se bodo najboljši štirje uvrstili v eliminacijski del turnirja, kjer bomo na koncu kronali zmagovalca sezone.

Turnir se bo v taki obliki izvedel le, če se bo v skladu zbralo tekom sezone dovolj sredstev. V nasprotnem primeru bo format samo Pauper.

Vsa vprašanja, komentarji, pripombe in mnenja so več kot dobrodošli!

Rene

Facebooktwitterrssinstagrammail

Post Author: Rene Petrovič

Leave a Reply