Eldritch Moon in Modern

Emrakul je tu. Nov set je tu. Modern in Standard še vedno ostajata in čas je, da pregledamo kaj je nov set prinesel za omenjena formata. V naslednjih dveh člankih bom preletel zdaj že izdane karte in kakšne spremembe se nam obetajo. Ker mi je Modern bližje in sem nekaj novih kart že preizkusil, bom danes preletel karte, ki imajo po mojem mnenju največjo verjetnost, da se pojavijo v najboljših deckih. Ko bo ta članek objavljen bo že objavljena tudi nova ban lista, ki bo ali pa tudi ne spremenila trenutni metagame.

Pa začnimo!

Obeta se nam čisto nov deck - spiriti! Deck je že v zadnjem setu pridobil Rattlechains, v Eldritch Moon pa so nam Wizardi natisnili še spirit Cursecatcherja (Mausoleum Wanderer) in po mojem mnenju tudi najboljšo kreaturo celotnega seta - Spell Queller. Še vedno se mi zdi, da ima deck težave s premajhnim številom spirit lordov (trenutno obstaja samo en - Drogskol Captain) in card advantageom, imajo pa kreature že same po sebi evasion! Ali bo deck tier 1? Najbrž ne, deck bo pristal nekje v tier 3, z malo naklonjenosti wizardov pa bi deck lahko konkuriral ostalim tribal deckom. Spell Queller pa zna najti dom tudi v številnih drugih deckih. Če potrebuješ odgovor na Abrupt Decay je to ena boljših opcij trenutno!
Po novem Ulamogu in Kozileku smo dobili še novo Emrakul, the Promised End. Ulamog, the Ceaseless Hunger je postal eden boljših kreatur v RG Tron deckih in nočna mora za Scapeshift igralce, za katere je bil Tron matchup prej skoraj mala malica. Ali bo Emrakul lahko stopila v čevlje Ulamogu in stari Emrakul, the Aeons Thorn bo pokazal čas. V Modernu, kjer veliko hitreje napolniš graveyard je tudi možnost, da jo igraš prej dosti večja. Prav tako imamo še Tribal type, kar njen cost zmanjša še za eno mano. V idealnem primeru tako stane le 5 mane (odštejemo namreč po 1 za Planeswalker, Creature, Artifact, Instant, Sorcery, Land, Enchantment in Tribal type v graveyardu). Mislim, da sta mindslaver efekt in protection from instants dovolj, da bi kljub extra turnu, ki ga dobi nasprotnik, lahko Emrakul videla play v Modernu. V katerih deckih pa bi se jo splačalo igrati? Eden takih deckov, ki že zdaj igra Mindslaverja, je Mono U tron. Ker pa je Modern dokaj hiter format, je tudi idealnih 5 mane kar precej za decke brez mana rampa. Jeskai Nahiri je deck, ki igra eno tako veliko kreaturo, vendar tam veliko bolj do izraza pride stara Emrakul z Annhilator effektom. Je pa res, da bi bilo v tistem decku veliko lažje castati ta novo. Katero bi pa raje poslali v napad z Nahirijinim ultimatom pa presodite sami!
Veliko prahu je dvignil tudi nov tutor za kreature Eldritch Evolution. Včasih smo imeli Birthing Pod, zdaj imamo Chord of Calling in kvazi tutor v Collected Company. Na široko se je pisalo o sinergiji med Eldritch Evolution in Allosauros Riderjem, s katerim bi lahko turn 2 ali 3 na field spravil Grislebranda, Iono ali Elesh Norn. Osebno mislim, da je ta kombo unplayable, ima pa Eldritch Evolution velik potencial z raznimi recoursing creaturi kot sta Kitchen Finks s persistom, undying mehaniko in Voice of Resurgeance, ki te vrste efektov že zdaj igrata Abzan Company in Kiki-Chord. Slednji veliko več profitira od Eldritch Evolutiona, saj je tam bolj kot kvantiteta kreatur pomembna njihova kvaliteta. Deck igra namreč veliko število tako imenovanih silver-bullet kreatur, ki so v določenih matchupih prav uničujoči za nasprotnika. Z 8 tutor efekti, ki bi lahko te kreature spravili na field bi deck postal izjemno odporen. Se pa karta, ko se resolva exila tako, da ni mogoče combojat off kot je bilo to mogoče z Eternal Witness in Chord of Calling (Chord of Calling po Eternal Witness, ki vrne Chord, naslednji turn Chord za Restoration Angela, ki vrne Chord in nazadnje Chord za Kiki-Jiki, the Mirror Breaker,ki z Angelom ustvari končno mnogo napadajočih Angelov).
Omembe vreden je tudi Noose Constrictor. Gre za praktično reprint Wild Mongrela z reachem. Kar je zanimivo pri tej karti je, da takega efekta v modernu do zdaj še nismo imeli. Kaj se bo s to karto dalo ustvarit je žal izven moje domišljije in predvidevanj. Kolikor sem seznanjen, se v legacyju igra v Treshold deckih, kjer je pomembno, da čimprej napolniš graveyard s 7 kartami (potem imaš razne kreature in druge karte, ki imajo treshold efekte - Nible Moongoose ipd.). V že obstoječih archetypeih bi karta mogoče sodila v Dredge, ki pa bolj kot discard outlete potrebuje discard in draw paket v eni karti.
Ko smo že pri polnjenju graveyarda, smo v Eldritch Moon dobili kar nekaj kart, ki so odvisne od Deliriuma. Delirium je pogoj, ki ga je v starejših formatih, kjer je večja izbira kart veliko lažje izpolniti. Fetchland, Mishra’s Bauble, Gitaxian Probe ter instant ali pa preprosto Thought Scour z malo sreče in že lahko za Delirium naredimo kljukico. Vprašanje je samo, ali obstajajo karte, ki imajo dovolj dober payout za Modern. Ena takih, ki ima potencial v Modernu je Grim Flayer. 2/2 pajac, ki lahko postane 4/4 ni preveč osupljivo, sploh če ga postavimo ob bok Tarmogoyfu, ki veliko hitreje zraste in ga kasneje tudi preraste. Kar je pri tej karti zanimivega je njegov efekt, ko deala damage. To, da lahko pogledaš vrhnje tri karte v decku in jih po želji zložiš nazaj ali pa nekatere daš v graveyard, je noro dober efekt - in take efekte so Wizardi v Modernu že banali. Ponder na primer, je banan že od kar sem sam začel resneje igrati Magic. Po barvah in efektu sodeč bi se Grim Flayer najbolje znašel ob boku Tarmagoyfu, Dark Confidantu in Liliana of the Veil, vprašanje pa je, kaj bi v tem primeru zamenjal? Res pa je, da bi se lahko okoli te karte formiral čisto nov deck. Z modro barvo, ki bi prinesla Serum Visions, Counterspelle in najpomembneje Thought Scour, bi deck lahko igral še Gnarlwood Dryada, ki bi kaj hitro zahteval odgovor nasprotnika.
Namenimo še par besed planeswalkerjema seta Liliana, the Last Hope in Tamiyo, Field Researcher. Mislim, da ni igralca, ki ne bi upal na reprint Liliana of the Veil. Čeprav sem bil sprva precej razočaran, imam iz dneva v dan boljše mnenje o novi Liliani. Zagotovo ne bo zasedla takega mesta kot ga predstavlja LotV v Jundu, saj se od nje precej razlikuje. Njen +1 je precej podoben tistemu od Jace, Unbound Telepath in z izjemo Tarmogoyfa zna držati nazaj večino stvari v modernu, hkrati pa lahko ubije razne mana dorke. Liliana, the Last Hope je najboljša, ko lahko uporabiš njen -2 ability. Vrniti si najboljšo kreaturo iz graveyarda je veliko bolje kot naključna karta z vrha decka. Grixis, kak BUG, ki sem ga prej omenil bi znala to Liliano precej dobro izkoristiti. Tamiyo, Field Researcher na drugi strani glede na svojo precej omejujoč mana cost vidim predvsem v Eldrazi deckih, ki jim včasih zmanjka resourcov ter kombo decku s Knight of the Relinquary in Retreat to Coralhelm.
Od obstoječih deckov mislim, da so največ pridobili prav Eldraziji. Poleg Tamiyo, Field Researcher, ki po samih barvah paše v deck, so Eldraziji v svoje vrste pridobili novo mehaniko - emerge. Že v limitedu, kjer ni toliko value kreatur, se je mehanika izkazala za izjemno dobro, v Modernu, kjer obstajajo razni Kitchen Finksi, Matter Reshaperji pa je še toliko boljša. Turn 1 Noble Hierarch, turn 2 Matter Reshaper v turn 3 Elder Deep-Fienda zna biti za večino deckov precej uničujoča kombinacija. Da ne pozabimo še sinergije s Kozilek Returnom, ki ga te kreature omogočijo precej prej, kot je bilo mogoče prej! Največ potenciala vidim pri Elder Deep-Fiendu, ki se bo igral predvsem v Eldrazi deckih in Distended Mindbenderju, ki bi ga lahko videli celo v Jundu!
Še nedavno je bil UR Delver tier 1 deck prav na račun Treasure Cruisea. Na žalost se je pokazalo, da je bila karta preveč močna še v nekaterih starejših formatih in je tako bila dana na stranski tir. Ancestral Vision je za Delverja prepočasen in preveč nezanesljiv, smo pa zato zdaj dobili Bedlam Revelerja. This is the next best thing! 3/4 pajac, ki ti napolni roko v late gejmu se sicer res ne bo igral kot 4, bi pa lahko bil razlog, da se Delver spet vrne med tier 1 decke. Deck mora že zaradi samega Delver of Secrets igrati veliko število instantov in sorceryjev, kar pa je kot voda na mlin Bedlam Revelerju. Nič nenavadnega namreč ne bo, če bo Bedlam Reveler na koncu stal le RR. Prav zaradi tega menim, da ima ta karta največ potenciala v Modernu, lahko pa bi našla pot  celo v Legacy!

Preden zaključim, naj še na hitro omenim Collective Brutality. Karte, kjer izbiraš med različnimi efekti, po možnosti jih izbereš celo več, so zaradi svoje široke uporabnosti izjemno dobre. Kolaghan’s Command ter Cryptic Command sta bili in sta še eni najbolj uporabnih magic kart v Modernu. Temu seznamu se zna pridružiti še Collective Brutality. Removal, discard in drain so efekti, ki bodo skoraj vedno relevantni v vseh matchupih. Če v maindecku raznih Jundov in drugih črnih kontrol ne bo prostora, bo se par kopij skoraj zagotovo znašlo v sideboardih teh deckov.

Set je prinesel v svet Magica precej svežine, ali bo to dovolj, da malo zatrese metagame bomo pa videli. Ker Modern ni več Pro Tour format se bo metagame spreminjal precej počasi in spremembam še kar nekaj časa ne bomo priča. Omenil bi še karti Splendid Reclamation (kombinacija dredga in Valakut, the Molten Pinnacle), Thalia, Heretic Cathar in Eternal Scourge, ki se mi ju ni zdelo smiselno izpostavljati, sta pa gotovo med potencialnimi kandidati za Modern. V naslednjem članku bomo set preleteli še z vidika Standarda in kakšni novi tier 1 decki bodo nastali (op. a. najbrž ne prav veliko). Upam, da vam je bil pregled všeč, za kakršna koli vprašanja in komentarje sem pa na vedno na voljo!

Rene

Facebooktwitterrssinstagrammail

Post Author: Rene Petrovič

1 thought on “Eldritch Moon in Modern

Leave a Reply